Υποστηρίξτε τις αλληλέγγυες δράσεις του "Μαζί να τα Φάμε"

Εκδηλώστε την υποστήριξή σας στο "Μαζί να τα Φάμε" στέλνοντας την παρακάτω διαμαρτυρία στη διεύθυνση:

   mayor@halandri.gr    και    grammatia.dimarxou@halandri.gr  

(κοινοποίηση και στο mazinatafame@yahoo.gr)
η καλέστε στο Δήμο στα τηλέφωνα: 2132023919 -2132023917-  2132023918


 «Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στο "Μαζί να τα Φάμε" και ζητάμε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι αλληλέγγυες δράσεις του στα προαύλια των σχολείων του Δήμου μας»


Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους συμπολίτες μας, το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο

Το «Μαζί να τα Φάμε» προκειμένου να διενεργήσει την 11η διανομή τροφίμων στην περιοχή του Κάτω Χαλανδρίου προέβη στις απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να του παραχωρηθεί άδεια στο χώρο του 7oυ και 10ου δημοτικού σχολείου. Για πρώτη φορά μετά από έξι διανομές σε διάφορα σχολεία της πόλης η διοίκηση του δήμου αρνήθηκε να μας χορηγήσει την απαιτούμενη άδεια με τη δικαιολογία ότι στο χώρο του σχολείου δεν επιτρέπεται η άσκηση εμπορικής δραστηριότητας.

Είμαστε λοιπόν αναγκασμένοι για άλλη μία φορά να εξηγήσουμε δημόσια σε όλους το ποιοι είμαστε και το τι κάνουμε

-Το «Μαζί να τα Φάμε» είναι μία εθελοντική πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι εμπορική δραστηριότητα.

-Η συμβολή μας στη διανομή ποιοτικών τροφίμων σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές αποτελεί κίνηση ενίσχυσης και αλληλεγγύης προς όσους από τους συμπολίτες μας δυσκολεύονται να προμηθευτούν τα απαραίτητα. Ταυτόχρονα μικροί Έλληνες παραγωγοί ή μικρές εμπορικές επιχειρήσεις ενισχύουν το εισόδημά τους παρακάμπτοντας τα «κυκλώματα» που ελέγχουν το χώρο της εμπορίας τροφίμων, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο την επιβίωσή τους.

- Η προσφορά τροφίμων από τους παραγωγούς αλλά και από ευαισθητοποιημένους πολίτες έπειτα από κάθε διανομή δίνει τη δυνατότητα στο «Μαζι να τα Φάμε» να συντηρεί μηνιαίως 106 ενήλικες και 110 παιδιά. (τα πλήρη στοιχεία τους είναι διαθέσιμα σε οποιαδήποτε δημόσια αρχή αλλά δεν δημοσιοποιούνται ευρύτερα για ευνόητους λόγους). Πρόκειται για συμπολίτες μας που πραγματικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και η διακοπή αυτής της βοήθειας θα τους οδηγήσει σε πραγματικό αδιέξοδο.

-Με την ευκαιρία της διανομής συγκεντρώνονται κάθε μήνα φάρμακα, ρούχα, βιβλία που προωθούνται στους Γιατρούς του Κόσμου και σε κοινωνικά φαρμακεία, σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη στην πόλη αλλά και, σε συνεργασία με άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες, σε περιοχές της Αττικής που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση. (πχ στο Πέραμα, σε δημοτικά σχολεία του κέντρου της Αθήνας κλπ. Αποδείξεις παραλαβής είναι επίσης διαθέσιμες).

Γιατί επιδιώκουμε η δράση μας να γίνεται μέσα στα προαύλια των σχολείων:

-         Με αυτόν τον τρόπο οι διανομές τροφίμων γίνονται κάθε φορά σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Έτσι διευκολύνεται η πρόσβαση σε συμπολίτες μας που δεν διαθέτουν ιδιόκτητο μέσο μεταφοράς λόγω μεγάλης ηλικίας ή οικονομικής στενότητας.  Το κυριότερο, όμως, είναι πως διαφορετικές γειτονιές συμβάλλουν με τη σειρά τους στις πράξεις αλληλεγγύης.

-         Κατά τη διάρκεια της διανομής εξασφαλίζεται η ασφάλεια των καταναλωτών ενώ, με δεδομένη την προσέλευση χιλιάδων συμπολιτών μας, εξασφαλίζονται και στοιχειώδεις όροι κατά την παραμονή τους στο χώρο (κυλικείο, νερό, τουαλέτες κλπ). Εννοείται ότι μετά το πέρας κάθε διανομής οι χώροι καθαρίζονται πλήρως ενώ σε κάθε σχολείο προσφέρεται ως ανταπόδοση μεγάλη ποσότητα ειδών καθαρισμού.

-         Σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων δίδεται η ευκαιρία να προβληθούν σε ευρύτερο κοινό τα τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολική κοινότητα. Είναι χαρακτηριστικές οι εκατοντάδες υπογραφές συμπαράστασης που συγκεντρώθηκαν ώστε να μην κλείσει το δεύτερο Γυμνάσιο.

-         Σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων επιδιώκεται η διαδικασία της διανομής τροφίμων να έχει το χαρακτήρα μίας πανηγυρικής εκδήλωσης προσφοράς και αλληλεγγύης, διδακτική για μικρούς και μεγάλους. Για το λόγο αυτό προσφέρονται δωρεάν παράλληλες δραστηριότητες εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα (θεατρικές παραστάσεις, καραγκιόζης, κουκλοθέατρο, ανταλλαγές παιδικών παιχνιδιών ή ρούχων) απόλυτα συμβατές με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του σχολείου.

Πιστεύουμε ότι για όλους αυτούς τους λόγους η δράση του Μαζί να τα Φάμε αγκαλιάστηκε από χιλιάδες συμπολίτες μας. Οποιαδήποτε προσπάθεια να ανασταλεί η εύρυθμη λειτουργία του αποτελεί ευθεία βολή ενάντια στους ίδιους αλλά και σε μία σημαντική εθελοντική κίνηση αλληλεγγύης στην πόλη μας.
Αυτό, δεν είμαστε διατεθειμένοι να το επιτρέψουμε.
Καλούμε κάθε πολίτη του Χαλανδρίου να εκφράσει την υποστήριξή του στο αίτημα μας για παραχώρηση των σχολικών προαυλίων.