Ολοκληρώθηκε και η 7η διανομή τροφίμων από το μαζι να τα φάμε στον χώρο του 12ου δημοτικού σχολείου Χαλανδρίου.

Πάνω από 800 παραγγελίες από 69 είδη τροφίμων και σχεδόν 31 τόνοι προιόντων διακινήθηκαν με την βοήθεια και την εθελοντική δουλιά των μελών της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης Χαλανδρίου "μαζι να τα φάμε".



Τόσο ο όγκος των προιόντων όσο και η μαζική συμμετοχή αντανακλούν τις αυξανόμενες ανάγκες των κατοίκων όσο και την συνεχώς διευρυνόμενη απήχηση του εγχειρήματος που ξεκίνησε πριν από 10 μήνες στην πόλη μας.





«Μαζί να τα φάμε»: μια γιορτή αλληλεγγύης στο Χαλάνδρι...


 Κυριακή πρωί 6 Οκτωβρίου στο Χαλάνδρι. Μετά από τις θερινές διακοπές, με μια μικρή καθυστέρηση, ίσα για να μας λείψει, επέστρεψε δυναμικά το «Μαζί να τα φάμε» στις γειτονιές του Χαλανδρίου. Μια κίνηση αλληλεγγύης που γεννήθηκε από την αναγκαιότητα της εποχής της κρίσης να αντεπεξέλθουμε στη δύσκολη καθημερινότητα με το κεφάλι ψηλά.

Το «Μαζί να τα φάμε» είναι μια συλλογικότητα που λειτουργεί μέσω ανοιχτής συνέλευσης και στηρίζεται μόνο από τους εθελοντές που συμμετέχουν. Στη δημιουργία του είχαν συμβάλει καθοριστικά δυνάμεις της δημοτικής παράταξης «Αντίσταση με τους πολίτες Χαλανδρίου» και του ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου. Αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο εγχείρημα αλληλεγγύης που ξεκίνησε πριν από 10 περίπου μήνες, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς ιεραρχικές διαδικασίες, αγκαλιάστηκε εξαρχής από τους πολίτες του δήμου και σημειώνει διαρκώς αυξητική πορεία σε τέτοιο βαθμό που κάθε φορά εντυπωσιάζει ευχάριστα τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες.

Η Κυριακή 6 Οκτωβρίου στο Χαλάνδρι ήταν ένα πολύχρωμο λαϊκό πανηγύρι. Κόσμος κάθε ηλικίας φορτωμένος με τρόφιμα, φίλοι συναντιόντουσαν, άγνωστοι γνωριζόντουσαν, παιδιά έτρεχαν χαρούμενα εδώ και εκεί. Οι ουρές εδώ ήταν ατελείωτες... από πρόσωπα που δεν δυσανασχετούσαν, αλλά περίμεναν υπομονετικά να εξυπηρετηθούν βρίσκοντας παράλληλα και την ευκαιρία να γνωριστούν!

Τα προϊόντα των παραγωγών υπήρχαν σε μεγάλη επάρκεια ώστε ακόμα και όσοι δεν είχαν προλάβει να παραγγείλουν εν τέλει εξυπηρετήθηκαν. Στον φιλόξενο χώρο του 12ου δημοτικού σχολείου Χαλανδρίου λειτούργησαν και παράλληλες δράσεις όπως το καλάθι αλληλεγγύης όπου με μεγάλη συμμετοχή ο κόσμος αγόραζε κάποιο από τα είδη των παραγωγών που διατίθεντο και για όσους δεν είχαν την δυνατότητα να αγοράσουν. Ευχάριστη έκπληξη για γονείς και παιδιά ήταν η θεατρική παράσταση του Καραγκιόζη που ξετρέλανε μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, λειτουργούσε και ανταλλακτικό παζάρι βιβλίων και παιχνιδιών που διοργανώθηκε με την υποστήριξη του συλλόγου γονέων του 12ου δημοτικού σχολείου.

Μια αυτοσχέδια ψησταριά παρείχε τη δυνατότητα επί τόπου «δοκιμής» των προϊόντων των παραγωγών συνοδεία του απαραίτητου οίνου. Γέλια, χαρές και ένα κλίμα γενικής ευφορίας έδινε κουράγιο στους διοργανωτές που απολάμβαναν με ικανοποίηση το «ρίζωμα» του εγχειρήματος στην τοπική κοινωνία και το αγκάλιασμα της δράσης από πλήθος κόσμου. Ενδεικτικά εξυπηρετήθηκαν 800 παραγγελίες από 69 είδη τροφίμων και σχεδόν 31 τόνοι προϊόντων διακινήθηκαν με τη βοήθεια και την εθελοντική δουλειά των μελών της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης Χαλανδρίου "Μαζί να τα φάμε». Επίσης εξυπηρετήθηκαν και πάρα πολλοί που δεν είχαν παραγγείλει.

Το πιο συγκινητικό; Όταν φορτωμένη κουβαλούσα τα ψώνια φεύγοντας, μια κυρία που προχωρούσε δίπλα μου με ρώτησε: «Πώς να σας βοηθήσω, να σας ξεκουράσω;». Σπάνια λόγια, σε ζόρικους καιρούς. Οι συλλογικές δράσεις που απαντούν ευθέως στις καθημερινές μας ανάγκες, πέρα από το προφανές όφελος, μας εκπαιδεύουν στην αλληλεγγύη, «κοιτάμε» με άλλα μάτια τον διπλανό μας... Όταν οι κοινωνικές δομές καταρρέουν, η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελούν τη μόνη μας ελπίδα για να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή, την αξιοπρέπειά μας και το χαμόγελο...
Γνωριζόμαστε, αλληλοϋποστηριζόμαστε, προχωράμε...

Ενημέρωση για το επόμενο «Μαζί να τα φάμε» στο: http://mazinatafame.blogspot.gr/
Οι φωτογραφίες από το stasi.gr