Oι "Αλληλέγγυοι Δρόμοι" θα είναι την Κυριακή στο Μαρούσι παρά την επίθεση Πατούλη

Είναι από τα κινήματα που έχει αγκαλιαστεί περισσότερο ίσως από κάθε άλλο. Και αυτό επειδή απαντά σε ένα μεγάλο και πολυδιάστατο πρόβλημα με τρόπο πρακτικό και σε χρόνο ενεστώτα. 

Το λεγόμενο "κίνημα χωρίς μεσάζοντες", η απευθείας διάθεση προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή, χτυπά τα καρτέλ αλλά και δίνει ανάσα, με τις χαμηλές τιμές, σε χιλιάδες πολίτες που βιώνουν τα αποτελέσματα της κρίσης και του Μνημονίου. Κι όμως δεν είναι λίγα τα εμπόδια που συναντάνε όσοι ενεργοί πολίτες προσπαθούν να κάνουν πράξη την αλληλεγγύη...

Τελευταίο παράδειγμα η Κίνηση "Αλληλέγγυοι Δρόμοι" που δρα στο δήμο Αμαρουσίου. Μια νεοσύστατη κίνηση, γέννημα της κρίσης και των αναγκών αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης που αυτή γεννά. Αυτήν την Κυριακή λοιπόν διοργανώνει την πρώτη αγορά χωρίς μεσάζοντες ωστόσο έχει βρει εμπόδιο στο δρόμο της τη δημοτική αρχή Πατούλη. Έτσι, αντί για την άδεια που ζήτησε ώστε να αξιοποιήσει τον κοινόχρηστο δημοτικό χώρο επί της οδού Αμαρυσίας Αρτέμιδος, έλαβε ... εξώδικο! Για την ακρίβεια, ο αντιδήμαρχος Ν. Πέππας έστειλε στο μέλος της κίνησης, Δημ. Μπιρμπίλη, εξώδικη διαμαρτυρία την οποία μάλιστα κοινοποιεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και στο Α.Τ. της περιοχής, επικαλούμενος νομικίστικα επιχειρήματα για τη νομική μορφή της Κίνησης Αλληλεγγύης και κατηγορώντας τον (αναγνωρίζοντάς τον αυθαίρετα ως εκπρόσωπο της Κίνησης) ότι... ρυπαίνει την πόλη με αφίσες και υλικά (τα έντυπα δηλαδή που ενημερώνουν τους πολίτες για την αγορά χωρίς μεσάζοντες!) Κάποιοι δείχνουν το φεγγάρι, κάποιοι όμως φαίνεται πως κοιτάζουν με επιμονή το δάχτυλο...


"Οι ενέργειες Πατούλη στρέφονται κατά του κινήματος Αλληλεγγύη"

Παρόλα αυτά τα μέλη της Κίνησης δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην δράση τους κι έτσι καλούν αυτήν την Κυριακή στο χώρο της διανομής (στην οδό Αμαρυσίας Αρτέμιδος, πίσω από το ΟΑΚΑ, στις 7:30πμ) σε συμπαράσταση για να μπορέσουν να την πραγματοποιήσουν. Καθώς φαίνεται χρειάζεται... αλληλεγγύη για να γίνει μια δράση αλληλεγγύης! 

Απαντώντας δε στο εξώδικο, η Κίνηση κατηγορεί, μεταξύ άλλων, τον Δήμαρχο, που είναι επίσης και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ότι με πολιτική εμπάθεια και σκοπιμότητα επιχειρεί να προσωποποιήσει σε ένα άτομο την αντίθεσή του στην αγορά χωρίς μεσάζοντες και ότι επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού. Και τονίζει:"Σήμερα, που η τοπική μας κοινωνία δέχεται άγρια επίθεση από τη πολιτική των Μνημονίων, που την οδηγεί στα όρια της, με τη καλπάζουσα ανεργία, το κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων στη πόλη μας, τη φτωχοποίηση των νοικοκυριών, τη μείωση μισθών και συντάξεων, αντί σαν Δήμος να στηρίζετε τις πρωτοβουλίες πολιτών και τις αλληλέγγυες δράσεις όχι μόνο τις εμποδίζετε, αλλά τις χαρακτηρίζετε παράνομες και βλαπτικές για τους συμπολίτες μας. Με τη στάση σας, αναγορεύετε το Δήμο προστάτη των μεγάλων συμφερόντων, των μεσαζόντων και των χονδρεμπόρων, σε βάρος του πληττόμενου λαϊκού εισοδήματος, που υποφέρει από την ακρίβεια σε βασικά είδη διατροφής."

Εξάλλου ψήφισμα συμπαράστασης έχει εκδώσει η πρωτοβουλία "Αλληλεγγύη για Όλους" -το οποίο και υπογράφεται από σειρά ανάλογων Κινήσεων- στο οποίο αναφέρει ρητά ότι οι ενέργειες του Γ. Πατούλη στρέφονται κατά του κινήματος Αλληλεγγύης και καταλήγει: "Οποιαδήποτε προσπάθεια χτυπήματος αυτού του κινήματος θα μας βρει ενωμένους και αντίθετους. Καλούμε τις συλλογικότητες Χωρίς Μεσάζοντες και κάθε δομή κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και απλούς πολίτες  να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους την Κυριακή και να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους για ποιοτική τροφή απευθείας από τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς".

Πηγή: beta.avgi.gr