Ένας μικρός απολογισμός….

Ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο διανομής τροφίμων στην πόλη νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό.

Συνολικά και στις τρεις παρεμβάσεις μας (Τούφα, Κάτω Χαλάνδρι, Κέντρο-Συνοικισμός) διανεμήθηκαν 60 τόνοι από διάφορα προϊόντα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.

Πολλοί συμπολίτες μας απέκτησαν πρόσβαση σε φθηνά τρόφιμα (μόνο οι παραγγελίες ξεπέρασαν τις 1.500) ενώ και αρκετοί παραγωγοί και εμπορικές εταιρίες τροφίμων είδαν το εισόδημά τους να ενισχύεται σημαντικά αφού απέκτησαν πρόσβαση σε ένα κοινό χωρίς τη διαμεσολάβηση (και την κερδοσκοπία) μεσαζόντων ή σούπερ μάρκετ. 

Οι χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων (έστω και αν διακινούνται σε σχετικά μεγάλες συσκευασίες) αποτελούν άλλη μία απόδειξη ότι περιθώρια  για φθηνά ελληνικά τρόφιμα υπάρχουν. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση να χτυπηθούν τα κυκλώματα που λυμαίνονται το χώρο και κερδοσκοπούν εις βάρος των καταναλωτών.

Όσον αφορά την ποιότητα, είναι γεγονός ότι τα παράπονα των καταναλωτών ήταν πολύ περιορισμένα. Όμως ο έλεγχος στην προέλευση (εισαγόμενο ή ελληνικό) αλλά και στην ποιότητα θα παραμένει ένα συνεχές πρόβλημα. Βέβαια είναι τμήμα ενός α γενικότερου προβλήματος αφού και στην  «επίσημη» αγορά, πολλά προϊόντα «βαφτίζονται» (νόμιμα ή παράνομα) ελληνικά. 

Η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με «συνεπείς» παραγωγούς από τις κινήσεις που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα αλλά και η ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με τους ίδιους τους παραγωγούς ίσως σε βάθος χρόνου να δώσει τη λύση. Μέχρι τότε πιστεύουμε ότι η αναφορά ακόμα και απλής εκτίμησης (καλό, μέτριο ή κακό προϊόν) ή οποιουδήποτε προβλήματος, αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στις συναλλαγές τους με τους παραγωγούς σε κάθε διανομή, θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας.

Όμως, όπως αναφέραμε και στη διακήρυξη της πρωτοβουλίας μας, επιθυμία μας είναι η δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης στην πόλη και όχι μόνο.

Έτσι, προϊόντα που οι ίδιοι οι παραγωγοί αφήνουν μετά την ολοκλήρωση της διανομής (γύρω στα 800 κιλά από τις δύο πρώτες διανομές) και αντικείμενα που ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας φέρνουν σε κάθε διανομή, διανεμήθηκαν δωρεάν σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.


Αναλυτικά: Δόθηκαν ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, βιβλία και αρκετά τρόφιμα σε 40 οικογένειες, τρόφιμα σε 11 ηλικιωμένους με προβλήματα όχι μόνο οικονομικά αλλά και υγείας, βιβλία και παιχνίδια έως 3 ετών στις γυναικείες φυλακές Θήβας, βιβλία και παιχνίδια 4-5 ετών σε δύο νηπιαγωγεία και βιβλία, παιχνίδια και ρούχα σε Δημοτικό σχολείο με αυξημένο αριθμό μεταναστών. Παράλληλα, τρόφιμα δόθηκαν και σε πρωτοβουλία του κέντρου που διανέμει καθημερινά συσσίτια σε αστέγους. 

Βασικό μας πρόβλημα παραμένει ο εντοπισμός των οικογενειών που έχουν ανάγκη στήριξης, η διαδικασία προσέγγισής τους χωρίς να θιγεί η αξιοπρέπειά τους και  φυσικά η αδυναμία μας να υπάρξει συστηματική και συνεχής υποστήριξη σε βάθος χρόνου. 


Η αύξηση της ζήτησης από διανομή σε διανομή (10- 20- 30 τόνοι χοντρικά) μας δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν για πιο συστηματική και διευρυμένη όσον αφορά τα προϊόντα, παρουσία. Όμως δείχνει και την αναγκαιότητα να πλαισιώνεται η προσπάθεια από όλο και περισσότερους εθελοντές. Τόσο στη διαδικασία της ενημέρωσης – οργάνωσης όσο και στη διαδικασία της διακίνησης των ειδών αλληλεγγύης.

Το αν το εγχείρημα θα έχει συνέχεια, εάν θα μπορέσει να διευρυνθεί και να μονιμοποιηθεί δεν είναι υπόθεση μόνο όσων συμμετέχουν ήδη στην πρωτοβουλία αλληλεγγύης. Είναι υπόθεση όλων όσοι διαβάζουν αυτόν τον απολογισμό. 
Άλλωστε όπως δηλώνει και ο τίτλος της πρωτοβουλίας: Μαζί να τα φάμε..